Het meisje uit het verscholen dorp door Irma Joubert

hetmeisje uit het verscholen dorpTijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de vader van Mentje opgepakt omdat hij Joden heeft verborgen op de boerderij. Mentje komt terecht in een groeiende gemeenschap middenin de bossen nabij Vierhouten. Ze bouwen er ondergrondse huizen en er is zelfs een school. Helaas wordt het kamp ontdekt en moet Mentje de mensen die ze inmiddels als haar familie beschouwt, verlaten. Opa Bakker brengt haar naar haar echte tante in Arnhem. Maar ook daar kan ze niet ontsnappen aan de oorlog.

De lezer beleeft de oorlog door de ogen van het boerenmeisje Mentje. Ze is een grote hulp voor haar tante. Ze past zich redelijk snel aan en weet meestal haar angsten te overwinnen. Je kunt niet anders dan van dit dappere meisje houden. Toch weet ik niet of het heel realistisch is dat een meisje van elf de held in dit verhaal is. Maar het is vooral aangrijpend. Ze blijft hopen op de terugkeer van haar vader. Eerst is ze enig kind, dan krijgt Mentje de verantwoordelijkheid als oudste in een gezin en later mag ze de jongste dochter zijn.

Irma Joubert heeft met dit tweede deel in de Oorlogstrilogie een prachtig verhaal neergezet. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog met alle waargebeurde verschrikkingen en toch blijft het verhaal aandoenlijk en klein. Voor ons is het leuk dat het grotendeels in Nederland afspeelt. Zelf heb ik het verscholen dorp vorige zomer bezocht en daardoor gaat het verhaal nog meer leven.

Irma Joubert heeft meerdere boeken op haar naam staan. Ze is vooral bekend van Het meisje uit de trein dat al zeven maanden in de top 10 van meest verkochte christelijke boeken staat. Ze schrijft altijd trilogieën omdat ze moeilijk afscheid kan nemen van haar personages. Op het derde deel moeten we nog even wachten. Irma Joubert was in oktober in Nederland om over haar boek te vertellen. Het meisje uit het verscholen dorp volgt op Hildegard en is uitgegeven door Uitgeverij Mozaïek.

Plaats een reactie