Tussen de regels door van Rachel Hauck

 

“Vriendschap en pizza in een ruimte vol boeken.” Tja, wat wil een mens nog meer? Tussen de regels door is een heerlijk en eerlijk verhaal over vijf vreemden die vrienden worden.

Vijf mensen ontvangen een mysterieuze uitnodiging voor een verhalengenootschap in de Bowerroom. Niemand van hen weet wie de uitnodiging heeft verstuurd. Om erachter te komen waarom ze zijn uitgenodigd en wat ze gemeen hebben, spreken ze de week daarna weer af. De personages zijn heel verschillend. Jett is een gescheiden hoogleraar die een proefschrift moet publiceren. Lexa is zijn ex-vrouw. Ze werkt hard als Personal Assistent, maar wil CEO worden. De tweede vrouw is Coral. Zij is hoofd van een cosmeticabedrijf en heeft haar knappe prins voor het altaar laten staan. Chuck is een Uber-chauffeur die zijn kinderen niet meer mag zien. En tot slot Ed, hij is de oudste en wil een verhaal schrijven over de liefde van zijn leven. In het concept had het verhaal zeven hoofdpersonen, maar dat werd teruggebracht tot vijf en dat is ook wel genoeg voor de lezer. De hoofdpersonen zijn met voldoende detail uitgewerkt met een verleden en een herkenbaar eigen karakter. Ze maken allemaal een groeiproces door. Alle hoofdpersonen krijgen eigen hoofdstukken, waarin we het verhaal vanuit hun perspectief lezen. Maar langzamerhand raken de verhaallijnen steeds meer met elkaar verweven. Ze gaan elkaar ook ontmoeten buiten de Bowerroom en worden vrienden. Vrienden die hun verhaal met elkaar durven te delen, die open en eerlijk tegen elkaar zijn. Soms botst dat, maar uiteindelijk vertellen ze allemaal wat hen bezighoudt. Door hun verhaal te delen leren ze niet alleen elkaar beter kennen, maar worden ze ook verlost van hun last. Hun ziel wordt geheeld. Ze krijgen weer hoop en zicht op een mooie toekomst. 

Wat een bijzonder mooie ontwikkeling in deze roman. Vijf gebroken mensen die elkaar nodig hebben om verder te komen in het leven. Het enige wat ze moesten doen was ‘ja’ zeggen tegen de uitnodiging in de Bower Room. De Bower Room is een privébibliotheek met eerste edities, een openhaardvuur, een schrijftafel en muurkandelaars. Een sfeervolle plek vol geschiedenis waar Joseph Winthrop in 1888 debatteerde met schrijvers uit zijn tijd en andere hooggeplaatsten. Een prachtige ambiance voor het verhalengenootschap en dat had wat mij betreft nog wel vaker aangehaald mogen worden om de sfeer te verhogen. Het verhaal wordt chronologisch verteld, zonder tweede tijdlijn. Het geloof komt pas later in het verhaal naar voren. De auteur wilde de lezers meegeven dat God ook ons verhaal kent en Hij doet alles medewerken ten goede. Het is een prettig leesbaar verhaal over vriendschap, hoop en een beetje romantiek, dat je tot het eind geboeid houdt. 

Tussen de regels door verschijnt op 10 november 2020 bij Uitgeverij KokBoekencentrum. De Engelse titel van het boek is The Fifth Avenue Story Society; die titel deed me denken aan The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Jammer genoeg kan dat niet letterlijk vertaald worden, want ‘the fifth avenue’ is een straat in New York. Persoonlijk vind ik de Engelse cover veel sfeervoller dan de Nederlandse voorkant. Van Rachel Hauck zijn zeven romans vertaald. Haar vorige roman heet Het huis op nummer 7. Daarvoor schreef ze onder andere De bruidswinkel en De trouwkapel. Rachel Hauck woont met haar man Tony in Florida.   

bol.com | Tussen de regels door, Rachel Hauck | 9789029730167 | BoekenWilt u dit boek ook lezen?
Ga dan naar de christelijke boekwinkel of bestel hem hier bij bol.com.   

Plaats een reactie