Het Coronavirus door Ineke Siegers

Het coronavriusDe coronacrisis staat scherp in ons collectieve geheugen gebrand. Toch zullen we ons later misschien afvragen: Hoe was het ook al weer precies? Daarom is het geschreven woord een belangrijk naslagwerk. Tijdens het jaar dat de wereld in de greep was van Covid-19 hield Ineke Siegers een dagboek bij. Meestal is een dagboek een persoonlijk document, maar soms wordt een dagboek wereldberoemd omdat hij in een bepaalde periode geschreven is en een belangrijk inkijkje geeft in het dagelijks leven in die tijd. In dit boek zijn de gebeurtenissen van het jaar 2020 chronologisch weergegeven met datum erboven. Het laat zien hoe een virus de wereld binnensloop en het dagelijks leven platlegde. Over persconferenties, maatregelen en wappies en een persoonlijke oproep om elkaar vooral in de waarde te laten.
Het boek is een afwisselend geheel met columns die op Facebook hebben gestaan, dan weer een opsomming van nieuwsfeiten, een andere keer is het een lijst met nieuwe woorden die zijn ontstaan door corona en tussendoor staan gedachtenprikkels, recepten en linkjes naar Youtube filmpjes met liedjes van haar muzikale verloofde. Het liefst lees ik de stukjes tekst die een goed beeld geven van het leven tijdens corona. Ineke schuwt daarbij niet haar mening te geven, bijvoorbeeld over de vrijheid van meningsuiting, waarvoor ze zelfs werd geblokkeerd op Facebook. Ook durft ze eerlijk haar gevoelens te delen. Ze vertelt over de golfbewegingen die zichtbaar werden: van het samen-gevoel in het begin van de corona-uitbraak tot het egoïsme dat ontstond omdat mensen niet op vakantie mochten tot de saamhorigheid die ze ervaarde toen ze zelf corona kreeg. Van het applaus voor de zorg dat omsloeg in bewakers voor de deur. Of van lockdown, naar vrijheid, naar weer een lockdown. De lezer zal vaak denken: o ja, dat weet ik nog: Woningsdag of een kerstdiner zonder familie bijvoorbeeld. Maar er zijn ook dingen weggezakt waarvan je denkt: wanneer werden die mondkapjes eigenlijk verplicht en duurde het echt bijna een jaar voordat we de eerste vaccinaties gezet werden.
Het is een persoonlijk dagboek, dus inclusief relatieperikelen en verhalen over haar zoon en vrijwilligerswerk. Nu ken ik Ineke, dus wat ze vertelt herken ik uit haar leven. Ik weet niet hoe het leest voor iemand die haar niet kent. Maar volgens mij geeft ‘Het Coronavirus’ een geweldig beeld van ons leven tijdens coronajaar 2020. Het is oprecht, open, humoristisch, persoonlijk en afwisselend. Het is leuk om nu te lezen en voor later een mooi naslagwerk. Misschien denk je nu: aan die tijd wil ik liever niet meer denken, maar als je later wilt weten, hoe was het ook alweer, dan is dit boek een aanrader. Het Coronavirus (Covid-19) met als ondertitel ‘Hoe in 2020 een virus de wereld in z’n macht kreeg’ is verschenen in januari 2022. Omdat het coronavirus niet ophield in 2020 is Ineke bezig met een vervolg. Eerder schreef de Uithoornse schrijfster de dierenfabel Het Groene Woudbos. Beide boeken zijn verschenen bij Novum Publishing.

Wil je dit boeiende boek ook lezen? Klik dan hier om hem te bestellen bij bol.com.

Plaats een reactie