Sant’Anna door Jerrad Hoff

sant'anna 2“De liefde van familie en vrienden is de ware rijkdom in het leven.”

Op haar eenenzestigste besluit modeontwerpster Chiara eindelijk haar hele levensverhaal te delen. Ze vertelt hoe ze wereldberoemd werd en over de liefde van haar leven, maar ook welke gruwelijke gebeurtenissen haar leven gevormd hebben.

Dit verhaal verdient een staande ovatie, een diepe buiging en met gemak de vijf sterren. Het zou zo verfilmd kunnen worden. De lezer waant zich in een villa aan het Italiaanse Comomeer. Alle details over de omgeving maken dat het verhaal tot leven komt. Hoewel de straatnamen wat mij betreft niet zo expliciet benoemd hoefden te worden. Ook handelingen worden uitvoerig beschreven, waardoor de lezer het zonder enige moeite voor zich ziet.
Naast de beeldende beschrijvingen zijn het de emoties die het verhaal krachtig maken. Chiari is een echte Italiaanse vrouw, stijlvol en temperamentvol. Haar diepe liefde voor haar ouders, haar passie, haar verdriet, alles ervaart ze intens. En die emoties laten ook de lezer niet onberoerd.

Het leven van Chiari lijkt een sprookje. Vanaf het moment dat haar talent ontdekt wordt, wordt ze op handen gedragen door Gabriele. Hij plaveit haar pad naar succes. Het lijkt haar allemaal makkelijk af te gaan, maar dat ligt ook aan hoe ze in het leven staat. Ze is gelukkig ondanks omstandigheden. Ze leeft het leven ten volle en hoewel ze rijk is voelt ze zich rijk door de mensen om zich heen. Ondanks haar succes is er een geheim waar ze mee worstelt, want wat er in haar jeugd in 1944 is gebeurd, heeft grote invloed op de rest van haar leven.
Door alles wat ze heeft meegemaakt is ze teleurgesteld geraakt in God. De paus wordt aangesproken als Hij met hoofdletter H en ook door zijn rol krijgt hij eer en gezag toebedeeld, die wat mij betreft alleen God toekomt, maar daar zullen katholieken wellicht anders over denken.

Het verhaal is zo ontzettend geloofwaardig, alsof het echt gebeurd is. Het speelt zich af in drie tijden. In 1994 vertelt Chiara haar verhaal aan journaliste Francesca. De terugblik begint in 1951 en de fragmenten uit 1944 komen uit Chiara’s dagboek. Boven de hoofstukken staat aangegeven in welke tijd en waar het verhaal verder gaat. De schrijver verplaatst zich net zo makkelijk in een elfjarig meisje als in een oudere dame. De zinnen lopen soepel en het verhaal leest vloeiend. De titel en cover worden in het boek uitgelegd. Jerrad Hoff heeft ervoor gekozen zijn boeken zelf uit te geven. Eerder schreef hij onder andere Een leven geleden, Zon van de nacht en Dag van de zon. Sant’Anna verscheen in maart 2021.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s