Interview met ds. Marijke Gehrels, auteur van Onze dominee is detective

marijke gehrelsMarijke Gehrels schreef het boek Onze dominee is detective. Over het dagelijkse leven van een dominee van een kerk in een klein dorpje. Dominee doet enorm z’n best, maar voelt zich minderwaardig, want verderop zit een populaire stadsdominee die alles veel beter lijkt te kunnen. Maar dan wordt zijn hulp in geroepen bij een diefstal in het bejaardenhuis. Nu voelt de ondergewaardeerde dominee zich ineens belangrijk met zijn nieuwe taak als detective. Daarnaast is Marijke predikant in de protestantse kerk in Tienhoven waar ik zelf als kind kwam. Een interview met deze bescheiden vrouw uit Amsterdam.

Ben je liever dominee of auteur?
Als kind schreef ik al verhalen, maar toen ik ging werken, had ik geen tijd meer om te schrijven. Op mijn 28e kreeg ik M.E. en dat heeft vijftien jaar geduurd. Ik dacht: wat kan ik nog wel? Ik kon vijf minuten per dag schrijven en de rest van de dag nadenken over mijn verhaal. Ik heb een jaar over tien kantjes gedaan. Zo heb ik voor de Donald Duck geschreven en vier keer per jaar schreef ik columns voor de M.E. stichting. Dat waren humoristische stukjes om mezelf en mijn medepatiënten op te vrolijken. Op een gegeven moment ben ik tot geloof gekomen. Ik ben gaan bidden of God iemand op mijn pad wilde brengen met de gave van genezing. Ik reed met mijn scootmobiel op straat en kwam een evangelist uit Nigeria tegen die voor mij wilde bidden. Toen ik thuis kwam kon ik alles weer en ik hoefde niet eens te revalideren. Het was een soort omgekeerde shock. Ik kon het nauwelijks bevatten. Ik was eind veertig en vroeg me af: wat nu? Tijdens een cursus van Ron van der Spoel kreeg ik een roeping om te gaan preken. Ik ben theologie gaan studeren en nu werk ik 2 ½ dag als predikant. De combinatie werkt heel goed. Als ik alleen zou schrijven, dan leefde ik in mijn hoofd. Als dominee heb ik te maken met mensen, de Bijbel en de Here God. Ik verwerk wat ik meemaak door het van me af te schrijven.

Waarom heb je gekozen voor dit genre?
Zelf lees ik ook het liefst humoristische verhalen of detectives. Geen moord of doodslag, maar over gewone dingen. Ik schrijf vooral over dingen uit mijn eigen leven waar mijn fantasie dan mee op de loop gaat. Dan verandert de situatie, dus ik ben niet bang dat mensen zichzelf herkennen. Er waren nog niet zoveel humoristische christelijke boeken voor volwassenen en ook de uitgever zei dat daar behoefte aan was. 

Zit er een boodschap in het verhaal?
Er zitten meerdere boodschappen in, maar ik ben het boek niet gaan schrijven omdat ik een boodschap had. Het gaat bijvoorbeeld over hoe makkelijk mensen met God en kerk-zijn omgaan. In het Oude Testament mocht men God niet eens naderen. Nu doen we een schietgebedje onder de douche. De dominee verbaast zich daarover. Ook zien we een ontwikkeling bij de dominee. Hij vergelijkt zich met de stadsdominee, maar hij leert dat hij zichzelf niet hoeft te bewijzen. Iedereen is goed zoals hij is en God houdt van iedereen.

Ben je van plan een boek in een ander genre te schrijven of krijgt de dominee een deel 2?
Ik blijf lekker alles van me afschrijven. Ik had zelfs iets verzonnen dat ik nu in het echt meemaak. Of er een vervolg komt hangt van de lezers en de uitgever af. 

Een recensie van het boek Onze dominee is detective vindt u hier
Wilt u het boek ook lezen, dan kunt u het hier bestellen bij bol.com of kopen bij de christelijke boekhandel.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s