Onze dominee is detective door Marijke Gehrels

onze dominee is detective 1Humor en geloof gaan goed samen, dat bewijst Marijke Gehrels met haar boek Onze dominee is detective. Het gaat over het dagelijkse leven van een dominee van een kerk in een klein dorpje. Dominee doet enorm z’n best, maar voelt zich minderwaardig, want verderop zit een populaire stadsdominee die alles veel beter lijkt te kunnen. Maar dan wordt zijn hulp in geroepen bij een diefstal in het bejaardenhuis. Nu voelt de ondergewaardeerde dominee zich ineens belangrijk met zijn nieuwe taak als detective.
Het wordt verteld vanuit het perspectief van de dominee. De dominee heeft geen naam; hij heet gewoon Dominee en daarmee staat hij voor alle dominees van een dorpskerk. Het roddelcircuit en het ontbreken van jonge kinderen zullen voor veel kerken in kleine dorpjes herkenbaar zijn. Sommige voorvallen zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen waarmee de fantasie van de schrijfster op de loop is gegaan. De belevenissen van de dominee worden beschreven met veel humor en milde zelfspot. Het is ook relativerend voor dominees. Je kunt nog zo je best doen om een prachtige preek te schrijven, uiteindelijk spreken daden krachtiger dan woorden. Want en passant stipt dit humoristische verhaal ook serieuzere onderwerpen aan zoals vervolgde christenen en het kerkasiel. Het is een heerlijk boek om te lezen. Amusant, verrassend en met rake observaties. Voor de liefhebbers van Adrian Plass.

Marijke Gehrels is sinds september 2020 parttime dominee bij de protestantse kerk in Tienhoven, in de dorpskerk waar ik vroeger kwam en getrouwd ben. Nadat ze door het gebed van een evangelist genezen is, is ze theologie gaan studeren. De lay-out van Jore Ontwerp past goed bij het boek, met treffende zwart-wit tekeningen van Marijke ten Cate. Eerder werkten de auteur en illustrator al samen voor haar kinderboek Van Rijn en Deniz, detectives. Onze dominee is detective werd in april 2021 uitgegeven door Uitgeverij Plateau. 

onze dominee is detective 2
Wil je het boek Onze dominee is detective ook lezen?

Ga dan naar de plaatselijke boekwinkel of bestel hem via deze link bij bol.com.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s